Miód z PIERZGĄ 230g

Cena
26,50 zł
brutto
Opis
  • Kraj pochodzenia Polska
  • Zawartość Netto 260g
  • Więcej informacji

    Miód wielokwiatowy z dodatkiem pierzgi.

    Pierzga, jest to pyłek kwiatowy przyniesiony do ula, złożony i „ubity” przez nielotne pszczoły w komórkach plastrów. W trakcie tego składania pyłek jest rozdrabniany, zwilżany śliną pszczoły (następuje tu wzbogacanie go enzymami wytwarzanymi tylko przez te owady) i miodem. W tak zgromadzonym pyłku w warunkach ulowych przebiega proces fermentacji mlekowej. Konserwuje go kwas mlekowy, a dodatkowo pszczoły na zimę zalewają komórki z pierzgą miodem, dzięki czemu nie ulega ona zepsuciu. Jak mówi prof. Ryszard Czarnecki: "Tego, co robią pszczoły, nie może wyprodukować żadne najnowocześniejsze laboratorium, żaden syntetyk".
    Pierzga zawiera przede wszystkim dużo białka, cukru, kwasu mlekowego oraz witaminy: A, B1, B2, B12, C, PP, E, D, K , H; makroelementy: P, S, Cl, K, Ca, Na; mikroelementy: Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si; enzymy: inwertaza, kataliza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza.

    Miód pochodzi z nektaru różnych gatunków roślin uprawnych, łąkowych, górskich czy leśnych kwitnących w sezonie wegetacyjnym. W zależności od pory zbierania nektaru przez pszczoły wyróżniamy : miody wiosenne jasne,  miody letnie i jesienne występujące w całej gamie kolorów od złocistych, brązowych i ciemnych. Wielokwiatowy miód wiosenny ma delikatny zapach kwiatowy i łagodny smak. Miód z roślin letnich i jesiennych jest ciemniejszy, odznacza się zdecydowanym smakiem i zapachem. Najlepszy jest na : stany alergiczne i drogi oddechowe chorób serca i naczyń krwionośnych, wyczerpanie fizyczne i psychiczne. Zalecany też do codziennego stosowania w żywieniu osób w różnym wieku ze względu na duże walory smakowe i odżywcze.

Kontynuuj zakupy